Az energiatakarékos lajhár a szokások rabja.

A lajhár a szokások rabja. Az ember és a lajhár szervezete egyaránt igyekszik spórolni az energiával. Ezt a lajhárok tökélyre fejlesztették, nem terhelik magukat semmilyen “fölösleges” tevékenységgel, életük esznek, isznak, alszanak, és néha szerelmeskednek. Ha kizökkentik a megszokott életritmusból, akár el is pusztul.

Az ember legfontosabb energiamegtakarítási módja a szokások rendszere. Életünk, személyiségünk jelentős részben leírható mint szokásaink összessége. A szokás csak intenzitásában különbözik a függőségtől, talán még abban sem, hiszen mindkettőt a szervezetnek ugyanazok a biokémiai, energetikai rendszerei tartják fenn.

Felszabadító szokások

Napi tevékenységünk 40%-a ismétlődő rutincselekvésekből áll. A szokások láncolata nélkül agyunk rövidzárlatot kapna a túlterheléstől. A felkelés, tisztálkodás, öltözködés, a reggelikészítés, a számítógép bekapcsolása mind jó esetben rutintevékenység, nem igényel különösebb figyelmet, és túl sok döntést. A döntés tudatos és összetett tevékenység, az információk keresése és a mérlegelés sok figyelmet és energiát emészt fel. Nem csoda, hogy manapság divattá vált az elfoglalt menedzserek között, hogy ezeket a rutinokat annyira leegyszerűsítik, hogy egyáltalán ne kelljen rájuk figyelmet fordítani. Steve Jobs állandóan fekete, magasnyakú pólóban és farmerban járt. A ruhásszekrényében több tucat fekete pólót tartott, hogy ne kelljen agyát a ruházata kiválasztásával terhelnie. Mások az étkezésüket egyszerűsítik le, a munkaebédeken mindig ugyanazt rendelik, hogy figyelmüket teljesen a megbeszélésre összpontosíthassák.

Az akaraterő

A szokások kialakításával és a leszokással kapcsolatban sokat emlegetett akaraterő nem csodaszer, ha szokások megerősítéséről, vagy leszokásról van szó. Sok energiát emészt fel, hiszen a tudatos agyműködés a szervezet egyik legnagyobb energiafogyasztója. Az akaraterő csak ideig-óráig elég, nem kimeríthetetlen. Akármilyen erős akaratúnak ismered magad, mikor este fáradtan hazamész,  nem biztos, hogy képes vagy nekiállni súlyzózni a nappali sarkában, miközben a család a tévé előtt vacsorázik. Kár emiatt rosszul érezni magadat. A megfelelő testmozgás alapvető az egészséghez, de az akaraterő mellett más is szükséges a jó szokások kialakításához. Hogy micsoda? Erről majd egy későbbi posztban írok.

A szokások másik funkciója a biztonságérzet megerősítése. A jó érzéseket előhívó “comfort food” erre a legjobb példa. Az anyatej édes ízére emlékeztetnek a csokoládé, meg a sütemények, és vele együtt arra a tökéletes biztonságérzetre, amelyet anyánk ölében éltünk át. Ha tehát le akarsz szokni az édességről, ajánlatos a biztonságérzet felidézésének más módját keresni. (Én szerencsés vagyok, mert kedvenc italom a tejes tea. Visszaemlékszem, ahogy édesanyám kavargatta a forró teát, hogy lehűljön, és kiskanállal töltögette belém. Azóta is, ha bármi miatt rosszul érzem magam, egy bögre édes, tejes tea helyrebillent. Ez lesz az utolsó, amiről leszokom!)

 

 

Spread the love
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.