A depresszió az életproblémákkal való megküzdés adaptív módja lehet, például párkapcsolati krízis, vagy betegség esetén – állítja egy frissen megjelent kutatás szerzője. A kutatást a PsyBlog ismertetése alapján mutatom be.

A klinikai, vagy endogén depresszió súlyos mentális egészségi probléma, a kutatók szerint a hatásos kezeléshez jobban meg kell értenünk az eredetét.

A kutatást vezető Dr. Paul Andrews ezt írja a Plos One című folyóiratban, ahol a kutatási jelentést publikálták:

„A depressziót hosszú idő óta csak mint problémát kezelik. Kutatásunkban azt kérdeztük, lehetséges-e, hogy a depresszív állapot olyan természetes alkalmazkodási folyamat, amelynek során az agy meg akar oldani bizonyos problémákat.”

„Egyre több bizonyítékot találunk arra, hogy a depresszió szükséges, és jótékony alkalmazkodási mechanizmus a nehezen megérthető nagy, komplex problémák megoldása végett.”

A deprimált emberek gondolkodási készsége meglepő előnyöket mutat.

 1. Alaposabban, mélyebben feldolgozzák az információt
 2. Összetett feladatokat pontosabban végeznek el.
 3. A részletekre vonatkozó információkat jobban tudják megítélni.
 4. Pontosabb költség-haszon elemzést végeznek.

A kutatók kidolgoztak egy új kérdőívet, amely az „elemző kérődzést” méri. Ez egy olyan mentális folyamat, amely feltételezések szerint a depresszió mélyén rejtőző ősi önvédelmi mechanizmus. Ilyenkor az embernek csak a probléma forog a fejében, minden mást kizár, és igyekszik megoldást keresni.

Az „elemző kérődzés” során először az okokat keresi az ember, majd a megoldandó dolgokat, a lehetséges megoldásokat, és az egyes megoldások költségeit és hasznait.

A depresszió tünetei, mint a letargia, alvási nehézség, rossz koncentráció és érdektelenség a külvilág iránt felfoghatók úgy is, mint takarékoskodás az energiával, hogy több maradjon a probléma megoldására.

A klinikai depresszió lehetséges, hogy akkor lép fel, amikor a fent vázolt folyamat kontrollálhatatlanná válik, az ember visszahúzódik a külvilágtól, és nem tud kilépni a körforgásból.

Skye Barbic, a szerzők közt első helyen szereplő kutató ezt írja:

„A kérdőívünkre adott válaszok alapján személyre tudjuk szabni a szükséges kezeléseket és ellátást. Ez a kérdéssor egészen másfajta problémamegbeszélést tesz lehetővé a páciens és a terapeuta között. Ahelyett, hogy a depressziót mint valami rossz dolgot kezelnék, a terapeuták hozzásegíthetik a pácienseiket, hogy rálássanak gondolkodásmódjuk lehetséges alkalmazkodási funkciójára, és arra, hogyan hasznosíthatják ezt saját előnyükre, fejlődésük érdekében.”

Zachary Durisko, a másik szerző szerint „Amikor nagy számú egészségi problémával küzdő pácienssel dolgozunk, a depresszió gyakran a gyógyulás és a siker gátló tényezője. A tesztből gyorsan kiderülhet, hogy a beteg hol tart problémáinak feltárásában, a célkitűzésben, és mennyire halad előre a fejlődésben.”

Forrás: PsyBlog

 

 

Spread the love
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.