A siker ijesztő bestia. Ki szeretne oroszlánt az ágya elé, cica helyett? A sikertől való félelem talán még a kudarctól való rettegésnél is erősebb. Nem hiszed? Lássuk most a sikertől való félelem hét jelét (a sok közül).

1. Halogatás. Mindened megvan a sikerhez, tehetség, felkészültség, remek elgondolások. Mégis, ahelyett, hogy nekiugranál az írásnak, festésnek, új elgondolásaid kifejtésének, tovább tanulsz… csak még egy tanfolyam… még egy posztgrad képzés… egy újabb mesterkurzus… A polcod roskadozik a könyvektől, az utolsót még el sem olvastad, már a következőt vásárolod. Úgy érzed, mindenki más okosabb és tehetségesebb, mint te. Mi keresni valód van ezek közt a “lángelmék” között?

2. Befejezetlen művek. A disszertációd száz oldal… már százhúsz… kétszáz… még mindig bele kell írni ezt, nem hiányozhat belőle amaz. Tökéletesnek kell lennie, bele kell férjen az egész Univerzum. Ámde, te is tudod, nem vagy tökéletes. Sosem lesz kész a tökéletlen, de elég jó értekezés.

3. Nem kérsz segítséget. Az ember társas lény. A kultúra, a tudomány, a művészet jelen állapota milliók megfeszített munkájának eredménye. A “magányos alkotó” figurája egy mítosz. Lehet, hogy egyedüllétre van szükséged az alkotáshoz, de amit létrehozol, az nem magában áll, hanem kultúrád, nyelved, a rendelkezésedre álló technika, és a kor szellemének terméke. Jogod van segítséget kérni. Félsz, hogy ellopják az ötletedet? Természetesen fennáll ennek a veszélye. Mégis, melyik veszély a nagyobb: ha esetleg plagizálnak, vagy ha egyáltalán nem készül el a Nagy Mű?

4. Elkésel, vagy egyáltalán nem érsz oda. Szakterületed nagy guruja előadást tart, amelyen megismerkedhetnél egy csomó érdekes emberrel, akik elősegíthetnék sikeredet. Fizettél is a részvételért. Azonban először is indulás előtt lekávézod az egyetlen elegáns ingedet. Majd eltévedsz, aztán nem találsz parkolóhelyet. Későn érsz oda, olyan későn, hogy már szégyellsz bemenni.

A sikertől való félelem következő jelzései már brutálisabbak.

5. Rövidzárlat. Ez vizsgázókkal fordul elő leginkább. “Tanár úr, én rengeteget tanultam, de nem fog az agyam.” Noha sokszor visszaélnek ezzel a kifogással, mégis, sok esetben valódi a blokk. Még rémesebb, amikor előadóművésszel esik meg. Ismerek egy kiváló zenetanárt, aki kiemelkedően tehetséges zongorista volt. Tanulmányai vége felé egy koncerten fejből kezdett játszani, de néhány taktus után leállt. Másodszor is hozzákezdett a játékhoz, de ekkor sem jutott tovább. Végül bejelentette, hogy egy másik darabot fog előadni, amellyel tomboló sikert aratott. Azonban soha többé nem volt hajlandó közönség előtt zongorázni, a zenetanításnak szentelte az életét.

6. Betegségek. A siker is stresszt okoz, amely akár erősebb is lehet az örömnél és az elégedettségnél. Egy fiatal hegedűs megnyer egy nemzetközi versenyt, majd rejtélyes ízületi fájdalmak kezdik kínozni. A festőnek egyszer csak romlani kezd a látása. Ezek a tünetek valójában a stresszt igyekeznek kivédeni.

7. Önsorsrontás. A szórakoztatóiparban dolgozó fiatal művészek sokasága nem képes feldolgozni a nagy sikerrel járó brutális változásokat. Megváltozik a környezetük, a társaságuk, életmódjuk, a környezet értékrendszere, a munkaterhelésük, és ennyi változást, stresszt nem tudnak feldolgozni. A legutóbbi áldozat a nagyszerű énekesnő, Amy Winehouse. Isten nyugosztalja.

Spread the love
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.