A pácienseim mindig tisztelettel viseltetnek irántam. Illetve majdnem mindig. Van, amikor kifejezetten megkérem őket, hogy ne legyenek illedelmesek.

A különféle lelki és testi bajokhoz kapcsolódva a pszichoterápia során sokszor találunk olyan régi, erős indulatokat, amelyek valamilyen oknál fogva újból és újból kitörnek. Nem gondolom, hogy el lennének fojtva, az ember nem egy kuktafazék. A modern idegrendszeri kutatások alapján inkább úgy tűnik, hogy traumatikus emlékekről, emlékmorzsákról van szó, amelyek védekező reflexeket váltanak ki. Ezek a védekező reflexek azok, amelyeknek kiváltó okáról már megfeledkeztünk, de a reflexek fennmaradtak.

A védekezési reflexek alapformáiból nincs sok. Üss – fuss – tettesd magad halottnak. Hozzátehetjük még az averzió, az undor reakcióit, mint például a fokozott orr-, vagy nyálfolyást, könnyezést. Egyértelmű, hogy ezek a reakciók valamilyen idegen anyagnak a testből való eltávolítására szolgálnak, a nyálkahártyák és a szaruhártya nedvesen tartásán kívül. Így már nem is olyan meglepő, amiről nemrég már írtam, hogy a földrengés és annak megismétlődésétől való félelem is kiválthat allergiás reakciót.

Ahhoz, hogy ezeket az immár szükségtelen reakciókat a pszichoterápia segítségével megszüntessük, először vissza kell találni az eredetükhöz. Ha vaktában keresgélünk, mint a pusztán verbális, beszélgetős terápiák során, akkor évekbe telhet, mire rábukkanunk az indulati reakciók, mint a düh, a depresszió bizonyos fajtái, levertség, krónikus fáradtság (igen, ez is indulati reakció, pontosabban az idegrendszer kifáradása a folytonos reakciókényszer miatt) kiváltóira.

Az EFT-vel gyorsabban megy a detektívmunka, és nem kell az egész szalmakazlat átfésülni a tű miatt.

Először is, az első ülés során gyakoroljuk a kopogtatást, fizikai tüneteken. A megkönnyebbülés hamar bekövetkezik, elsősorban a szorongással, félelemmel összefüggő tipikus izomfájdalmak megszűnése – a nyak-, váll-, hátfájás a stresszes élet legjellemzőbb tünetei.  Az első terápiás óra után sokszor teljesen lelazulnak, elálmosodnak a páciensek.

A következő ülésen elkezdjük a detektívmunkát. Keressük azokat a szituációkat, amelyekben először jelentkezett az a panasz, ami miatt a páciens hozzám fordult. Képzeletben végigvesszük ezeket a helyzeteket, lépésről lépésre, és amint jelentkezik valamilyen tünet, azonnal kopogtatunk rá, addig, amíg el nem múlik. Egy-egy ilyen emlék végigkopogtatása olykor egy teljes órát igénybe vesz.

Előfordul, hogy a páciens dühös. Azt mondhatnám, hogy a panaszok többségében düh, harag, méreg van a háttérben. Van, amikor hiába kopogtatunk, és mondunk olyanokat, hogy ”Noha nagyon dühös vagyok, mégis, elfogadom magamat és a dühömet”, a düh csökken, de nem múlik el. Ilyenkor szoktam arra kérni a klienset, hogy képzelje maga elé azt, akire dühös, és nyugodtan szidja, mondja el mindennek, miközben kopogtat, mintha én ott sem lennék.

Spanyol anyanyelvű klienseimnek ilyenkor felsorolom az összes csúnya indulatszót, amit csak ismerek, mondván, tudja, hogy a spanyol nem az anyanyelvem, fogalmam sincs, mit jelentenek ezek a szavak, használja hát nyugodtan. Ezen nagyon szoktunk nevetni, és belevetik magukat a kopogtatásba. Bár spanyolul nem lehet úgy cifrázni, mint magyarul, de azért, ha átéléssel káromkodnak, és közben szünet nélkül kopogtatnak, öt percen belül megnyugszanak, és vége – már nem érdekli őket a téma, és elcsodálkoznak, hogyan is tudtak sokszor hosszú évekig ilyen indulatokat újból és újból kiváltani magukból.

Ha tehát kipróbálok az EFT-t, javaslom, vedd sorra azokat a helyzeteket, embereket, amelyek-akik indulatokat váltanak ki belőled. Kopogtass, és nyugodtan káromkodj közben. Lehet, újabb emlékek is előjönnek, azokkal is foglalkozzál. Arra ügyelj, hogy egyszerre ne kezdj bele több témába, és olyankor fejezd be a munkát, amikor az indulat intenzitása a tizes skálán nulla.

Az EFT procedúra leírását megtalálod a blogban. Jó kopogtatást kívánok! És ha segítségre van szükséged, nyugodtan keress meg.

Spread the love
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.