Lássuk, hányféle érzést, indulatot, érzelmet takar a “depresszió” címke? Elkeseredettség, reménytelenség, melankólia, gyász, szomorúság, bánat, rosszkedv, félelem a jövőtől – hosszú a sor, de valamennyiben közös a magány érzete. Melyik a tünet, és melyik a megszüntetendő baj? Úgy beszélünk a depresszióról, mintha valóságos, kézzelfogható dolog lenne, amit kezelni lehet. És kezelik is: gyógyszerrel, alkohollal, kábítószerrel, relaxációs technikákkal, csakratisztítással és egyebekkel. Van olyan, úgynevezett klinikai depresszió, amely valóban orvosi, gyógyszeres kezelést igényel. De azok a lelkiállapotok, amelyeket gyakran elintézünk azzal, hogy depresszió, sokszor nem ilyenek.

A fent említett eszközök némelyike használ, másik nem árt, és van, amelyik ártalmas. Egy valami közös bennük, a tudatmódosítás szándéka, a “rossz” érzések elnyomásának, megszüntetésének igyekezete. A sorssal való szembenézés elodázása, amennyiben az önismereti munkát helyettesítik, és a megoldás illúzióját nyújtják.

Magányt magánnyal nem lehet megszüntetni

Alapvető tévedése ennek a megközelítésnek, hogy az egyénre fókuszál, az ő lelkiállapotát igyekszik megváltoztatni. Holott egyén önmagában, mások nélkül nem létezik. Az önismeret nem csak arról szól, amit önmagadról megtudsz: a képességeidről, viselkedésedről, hangulataidról. Ha idáig eljutsz, az is remek, de az önismeret ennél több. Magába foglalja azt, hogyan érzékeled és észleled (ha egyáltalán) sorsod összefonódását másokéval, kapcsolatodat a természettel, végső soron helyedet a Mindenségben. Ezt gyógyszerrel, kábítószerrel, csakratisztítással nem fogod megismerni, ezek inkább eltávolítanak feladatodtól.

Az ember privilégiuma, hogy (elsősorban) a nyelv használatával képes a világról, és benne önmagáról gondolkodni. Ez a privilégium egyben az ember feladata és sorsa – ha vállalja.

Spread the love
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.