Amikor a pároddal, vagy családostul érkezel új életet kezdeni külföldön, és nehézségekbe ütközöl, a párodtól érzelmi támogatást kaphatsz, és más magyaroktól praktikus tanácsokat. Még így sem egyszerű túljutni a nehéz pillanatokon, amikor úgy érzed, hogy hagynád az egészet a fenébe, és visszafordulnál.

Ha viszont egyedül telepedsz le külföldön, akkor a magány, és a honvágy még nagyobb súllyal nehezedhet rád, és tönkreteheti az egész projektet. Mit lehet tenni ez ellen?

Az embernek társaságra van szüksége. Pont. Ha túl akarod tenni magad a lelki nyomorúságon, társaságba kell menned. De hová? Hogyan? Erre gyűjtöttem össze 13 tippet, részben a saját, részben a pácienseim tapasztalataiból.

1. Döntsd el, hogy mennyi ideig szándékozol az országban maradni. 
Ha több mint egy évig, akkor érdemes óvatosan gyökereket ereszteni. (Ha rövidebb ideig, akkor is.)

2. Bújj ki a barlangodból! Az egyedüllétre időnként szükség van, de a jóból is megárt a sok. Menj el legalább sétálni egyet a környéken.

3. Tudd meg, mi foglalkoztatja a helybelieket! Vedd meg a helyi újságot, keresd meg az interneten a helyi önkormányzat honlapját, és keress látnivalókat, programokat, nyelvtanulási lehetőségeket. Nézd a helyi tévéhíradót.

4. Ne csak a nyelvet tanuld, a viselkedést is. Minden régiónak megvannak a maga íratlan viselkedési szabályai. Másképpen beszélik az angolt, és másképpen viselkednek Texasban, mint Yorkshire-ben. Hallgasd a helyi rádióadásokat, nézd a helyben készült tévéműsorokat, sorozatokat.

5. Válj a hely szakértőjévé! Az utazási irodákban kérj ismertetőket, prospektusokat. Ha nincs pénzed városnéző túrákra, akkor vegyél napijegyet, és szállj fel az első szembejövő buszra. Menj el a végállomásig, meg vissza. Meg fogsz lepődni, mennyi érdekes újdonságot látsz.

6. Kocsmázz a kollégákkal. Ha hívnak, ne utasítsd el az invitálást. Ha egész este a sarokban ücsörögsz egy pohár sörrel, és figyeled őket, meg sem szólalsz, akkor is értékes tapasztalatokat gyűjthetsz.

7. Keresd a hobbitársakat, hobbiegyesületeket, rendezvényeket.

8. Szerezz magadnak egy kutyát, ha megengedi a tulajdonos. A kutyasétáltatás jó alkalom az ismerkedésre.

9. Járj tornaterembe, ez nem csak a testi egészségednek tesz jót, hanem megismerkedhetsz sokféle emberrel.

10. Járj sportrendezvényekre. Válj a helyi csapat drukkerévé, és menj el a meccseikre. Kevésbé tekintenek kívülállónak, ha hozzá tudsz szólni a hétvégi meccs eseményeihez.

11. Ismerkedj meg a helyi templomi közösségekkel. Sok helyen a templom körül szerveződik a szomszédság élete. Vegyél részt a rendezvényeiken akkor is, ha nem vagy vallásos, vagy nem ahhoz az egyházhoz tartozol. Általában nem szoktak agresszíven téríteni.

12. Ha gyereked van, kapcsolódj be az iskolai rendezvények szervezésébe, és mondani sem kell, a szülői értekezleteken – ha van olyan –, feltétlenül vegyél részt! Mutatkozz be az osztálytársak szüleinek.

13. Szabadidődben vállalj néhány óra önkéntes munkát. Így a közösség hasznos tagjának tekintenek majd, és jóbarátokra tehetsz szert. A jótékonysági szervezetek boltjaiban mindig örömmel veszik, ha valaki felajánl néhány órányi segítséget. Hetenként egy délutánt érdemes erre áldozni, nem csak a többi önkéntest ismered meg, hanem a vevőket is.

A távolságtartás ne ijesszen meg, ez előbb-utóbb oldódni fog. Ha látják az igyekezetet, hogy komolyan oda akarsz tartozni, akkor befogadnak a bizalmukba, barátokat szerzel, információkhoz, segítséghez jutsz, végeredményben könnyebb, és kellemesebb lesz az életed. És még egy: azzal, hogy új barátokat szerzel, nem árulod el a régieket! 

Spread the love
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

3 thoughts on “Hogyan tegyünk szert barátokra külföldön

 1. Próbáljatok beilleszkedni, ne csak a magyarok társaságát keressétek (és ne is csak a lengyelekét).
  Ne menjetek magyar-találkozókra mert ott mindenkit csak az érdekel hogy mennyi a fizetésed 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.