Amikor az első gyerekemet vártam, még az volt a közfelfogás, hogy a kétnyelvű környezet késlelteti a gyerek fejlődését. Rávetettem hát magam a szakirodalomra, hogyan lehet mérsékelni ezt a rossz hatást. Néhány szabály kirajzolódott a kutatások alapján, így ezeket bevezettük, amint megszülettek a gyerekek.

Azóta kiderült, hogy a kétnyelvűség, sőt, a többnyelvűség sem jelent hátrányt, sőt, sokféle előnnyel jár a gyerekek értelmi, érzelmi fejlődése szempontjából (és az időseknél késlelteti a leépülést, és frissen tartja a szellemet).

A szabályok, most már bátran elmondhatom, beváltak. Mindkét gyerek felnőtt már, és könnyedén vált a nyelvek között. A szókincsük gazdag, és a további nyelveket is könnyen tanulják. Megosztom hát ezeket a szabályokat, vegyék hasznát mások is.

Első szabály. A szülők döntsék el, melyikük anyanyelve legyen a család nyelve, amikor együtt vannak, ezt használják.

Nálunk ez magától értetődően a spanyol lett, hiszen Magyarországon éltünk akkoriban. Így a férjem a családban igazán otthon érezhette magát, hiszen az ember az anyanyelvén tud a legspontánabbul kommunikálni. A gyerekek pedig „ingyen” megtanulhattak egy világnyelvet.

Második szabály. Ne keverjék a két nyelvet. Ha a gyereknek nem jut eszébe, vagy még nem ismeri a megfelelő szót, mondjuk meg neki azonnal, ismételjük el a mondatot, megadhatjuk a szinonimákat és antonimákat is.

Harmadik szabály. Egy kommunikátor – egy kódrendszer. Magyarán, mindkét szülő a saját anyanyelvén beszél a gyerekekhez. Ez nagyon megkönnyíti a két nyelv elkülönítését, különösen a nyelvek elsajátításának kezdetén.

És ennyi.

Ez a gyakorlatban úgy nézett ki nálunk, hogy a klasszikus meséket magyarul is, spanyolul is felolvastuk nekik. Sokat énekeltünk velük. Spanyolországból mese- és gyerekdal kazettákat hozattunk. És a gitározós hétvégi szeánszok a mai napig szép emlékek mindannyiunknak.

Nálatok hogy működik a kétnyelvűség?

Ha tetszett a cikk, és még olvasnál erről a témáról, itt feliratkozhatsz a hírlevélre:

E-mail cím:*
Név:*Spread the love
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.