Dolgoztam egy egyetemista fiúval, akinek a vezetékneve a névsorban az utolsó volt. Emiatt a szóbeli vizsgák előtt órákig kellett várakoznia az ideges diákokkal teli folyosón. Emiatt, noha jól felkészült, sokat tanult, mégis elkapta a lámpaláz, és sokkal rosszabbul felelt, mint amilyen a tudása.

Kislánykoromban az utcánkban az egyik ház udvarán lakott egy hatalmas farkaskutya. (Számomra legalábbis óriásinak tűnt.) Egyszer, amikor arra sétáltunk édesapámmal, a kutya a nyitva hagyott kapun kiszökött az utcára. Megrémültem, és futásnak eredtem. Apám megfogta a karomat, és megállított.  A kutya is megállt, és elhallgatott.  Apám szembefordult vele, és felé tartotta a tenyerét. A kutya óvatosan megszimatolta, aztán elkezdte csóválni a farkát, és visszasomfordált az udvarra.

Ez akkor csodának tűnt a számomra. Ma már tudom, hogy az ember, akár tetszik, akár nem, része az állatvilágnak. A kémiai kommunikáció, azaz a szagok az emberre is hatnak, és az ember akaratlanul is kommunikál a szagával. A félelem hormonait más fajok is érzékelik. A félelem szaga erős jelzés a többieknek arra, hogy veszély fenyeget, és ez jól magyarázza a tömeges pánikjelenségeket.

Ha elképzeljük a diákot, amint szorongó társak közepette hosszasan várakozik, miközben belélegzi a többiek által kibocsátott feromonokat, azaz viselkedésszabályozó hormonokat, nem lepődünk meg, hogy a fiú a pánik jeleit fogja mutatni.

Amiből következik, hogy ha hosszasan várnunk kell egy vizsgára, igyekezzünk különvonulni a többiektől. Ha mégis bekövetkezne a vizsgaláz, akkor nagy segítség az EFT, vagy kopogtatás.

A páciensemnek a következőt  javasoltam arra az esetre, ha erős vizsgadrukk, lámpaláz lépne fel.

Először is, menjen olyan helyre, ahol nem zavarják. Ha nincs más, akkor a mosdóba.

Üljön le, tegye kezét az ölébe, és egy percig ne csináljon mást, csak figyeljen a légzésére, arra, ahogy a levegőt beszívja, kifújja. Beszívja, kifújja. Ne változtasson semmit, csak figyelje a légzését.

Utána képzelje el, hogy egy tiszta fénysugár végigpásztázza a fejét, törzsét, végtagjait. Figyelje meg, hol érez valamilyen kellemetlenséget, görcsöt, fájdalmat.

Most kopogtasson a karate ponton (a pontok helyét a menüben, az EFT leírásánál meg lehet találni), miközben magában háromszor ezt mondja (azért magában, mert nyilvános helyen van, és nem akarja, hogy meghallják):

  • Noha borzasztóan zavar ez az érzés (itt azt mondja, amit érez), mégis, elfogadom magamat, ezzel az érzéssel együtt.

Ezután a kopogtatási pontokon (ld. menü) addig kopogtat, amíg nem múlik el, vagy legalább nem csökken jelentősen a zavaró érzés. A kopogtatás stimulálja a szerotonin hormon termelését, és párhuzamosan csökken a stresszhormonok szintje. Kopogtatás közben ezt ismétli:

  • Ez a zavaró érzés (ide a saját aktuális érzését helyettesíti be)

A spontán sóhaj, ásítás, a nevetés, esetleg – uram bocsá’ – böfögés azt jelzi, hogy csökkent a stressz szintje. Ha maradt még valamennyi, folytathatja a kopogtatást.

Vizsgadrukk, lámpaláz elsősegélynek ennyi elég lehet. Ha semmi esély arra, hogy különvonuljon, akkor összeütögetheti a két keze félig behajlított ujjait, vagy diszkréten ütögetheti a karate pontot.

Ám a legjobb az ilyen helyzetet megelőzni lámpaláz coachinggal.

Spread the love
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.