A lámpaláz rettenetes! Évek, évtizedek munkáját teheti tönkre az a néhány perc, amikor agyunk kikapcsol, és elrohannánk, vagy elájulnánk legszívesebben. A szégyen halálos. Legalábbis ezt állítják amerikai kutatók, akik szerint a szégyen érzése legalább olyan erős és rettenetes, mint a halálfélelem.

Nem csoda, hogy sokan, sokféle módon próbálják kivédeni, legális és illegális eszközökkel is. A nyugtatók nem alkalmasak a probléma megoldására. Lenyugtatózva nem tudja adott pillanatban, “itt és most” mozgósítani az ember erőforrásait, és a legjobb teljesítményét nyújtani. A béta blokkolók hatása kiszámíthatatlan. A kokain pedig veszedelmes.

A természetes eljárások, mint a jóga, a progresszív relaxáció csökkentik a feszültséget, a kérdés az, hogy mennyire. A színpadi szereplés, a zenei szóló, a vizsgázás, a nyilvános beszéd elkezdése, a sportverseny nem alfa-állapotot kíván, hanem optimális energiaszintet. Emellett ugyanúgy nem foglalkoznak a lámpaláz, vizsgaláz okainak megszüntetésével, mint a kémiai megoldások.

A túl nagy feszültséget a pszichológiai szakirodalom debilizáló, butító szorongásnak nevezi. Az optimálisat pedig facilitáló, serkentő szorongásnak.

Amikor a lámpalázzal foglalkozunk, a serkentő szorongás szintjét kívánjuk beállítani. Ehhez először is megkeressük a múltban a “pánikgombokat”. Azokat a helyzeteket, amelyekben a lámpalázzal együttjáró testi-lelki tünetek mintegy feltételes reflexként rögzültek. A kopogtatással kiiktatjuk ezt a rossz reflexet.

A második körben pedig mentálisan elpróbáljuk azokat a jövőbeli helyzeteket, amelyekben várható a lámpaláz fellépése. Lépésről lépésre elképzeli a kliens a helyzetet, beleéli magát, és beszámol arról, hogy milyen testi érzéseket és érzelmeket ébreszt benne a szituáció. A kellemetlen érzések és negatív érzelmek intenzitását a kínai orvoslásból kölcsönzött egyszerű módszerrel, a meridián pontokon történő kopogtatással megszüntetjük.

Fél-, néha egy órába is beletelik, amíg végigvesszük egy akár csak néhány perces helyzet aspektusait, közben a kliens meglepő felfedezéseket tesz önmagával kapcsolatban. Az ülések végére rendszerint teljesen ellazul, és a fellépés általában sikeres lesz. Ha esetleg mégsem egészen, az annak a jele, hogy maradtak még kiiktatandó pánikgombok.

Spread the love
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.