A nyelvtanulás és a kétnyelvűség sok előnnyel jár, és hátrányai leginkább csak mítoszok.  A népszerű PsyBlog szerzője, Dr. Jeremy Dean pszichológus jutott erre a következtetésre, miután összefoglalta a legújabb kutatási eredményeket. Az alábbiakban ezekről olvashatsz:

 1. Növekszik az agy. A sikeres, aktív nyelvtanulás hatására az agy nyelvi központjai megnövekednek.  Minél jobban tanulsz, annál inkább.(Mårtensson et al., 2012).
 2. Elodázza az Alzheimer-kór fellépését. A kétnyelvűség következtében az Alzheimer-kórra hajlamos embereknél az elbutulás legalább öt évvel később kezdődik. Ez hihetetlennek tűnik, de a kutatások sorban alátámasztják. Sőt: elmondhatjuk, hogy a második nyelv használatának hatása erősebb, mint a legmodernebb gyógyszereké. (Craik et al., 2010)
 3. A kétnyelvűség javítja a figyelemkoncentrációt, hiszen az agynak keményebben kell dolgoznia, amikor meg kell különböztetnie az egyidejűleg hallott eltérő nyelveket. (Krizman et al., 2012)
 4. Nagyobb nyelvi érzékenység. A kétnyelvű családban növekvő gyermekek képesek megkülönböztetni egymástól olyan nyelveket is, amelyeket korábban nem hallottak. Ha például spanyol-katalán családban élnek, képesek megkülönböztetni az angolt és a franciát. (Érdemes megjegyezni, hogy a felnőtt kori nyelvtanulás egyik fő problémája a kiejtéstanulás. Aki nem kisgyerekkorában kezd el egy új nyelvet tanulni, annak rendszerint nem lesz sosem tökéletes a kiejtése, mert nem képes meghallani a finom kiejtésbeli nüanszokat.) (Werker & Sebastian-Galles, 2011)
 5. A kétnyelvű környezetben felnövő csecsemők munkamemóriája erősebb, mint az egynyelvűeké. Ez azt jelenti, hogy például jobbak a fejszámolásban, olvasásban, és sok más létfontosságú készségben. (Morales et al., 2013)
 6. A kétnyelvű emberek gyorsabban tudnak váltani a feladatok között, jobbak a multitasking feladatokban. Rugalmasabb a gondolkodásuk, és könnyebben alkalmazkodnak a váratlan helyzetekhez. (Gold et al., 2013)
 7. A két nyelven kommunikálók jobban tudják irányítani a figyelmüket, és kizárni a zavaró stimulusokat. (Bialystok & Craik, 2010)
 8. Kettős aktiváció. A kognitív előnyök, mint például a jobb figyelemkoncentráció és a gyors váltás a feladatok között valószínűleg annak köszönhetőek, hogy az egyidejűleg két nyelvet használó emberek ahhoz szoktak, hogy folyamatosan figyeljék, éppen melyiket kell használniuk, miközben mindkét nyelvi kód aktív.  (Francis, 1999)
 9. Egy új nyelv megtanulása szó szerint megváltoztathatja az ember világszemléletét. Japánul például külön szó van a világos- és a sötétkékre. Emiatt megváltozhat a szín érzékelése.
 10.  Fejleszti az első nyelv ismeretét és használatát is. A második nyelv tanulása ráirányítja a figyelmet a nyelv elvont szabályaira és struktúrájára. A nagyobb nyelvi tudatosság az első nyelv, vagyis az anyanyelv használatát is fejleszti.

Ez a tíz előny önmagában a nyelvtanulásból és –használatból származik, és független azoktól a pozitív hatásoktól, amelyek egy másik kultúrában való megmerítkezésből származnak.

Forrás: Psyblog 2013. szeptember 12.

 

 

Spread the love
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.