Gyerekeid, unokáid külföldön élnek? Lepd meg őket, és tanuld meg az ország nyelvét! Jobban fogod magad érezni, amikor legközelebb meglátogatod őket, hiszen nem leszel annyira rájuk utalva. És ne mondd, hogy “én ehhez túl öreg vagyok”!

Az agy struktúráját és funkcióit is javítja, fejleszti a nyelvtanulás, életkortól függetlenül – állapították meg a legújabb kutatások. A korábban elgondoltnál lényegesen nagyobb, meglepő anatómiai változásokat idéz elő az agyban egy új nyelv elsajátítása.

„A tanulás és a gyakorlás, például egy idegen nyelvé, a testgyakorláshoz hasonlóan erősíti az agyat. Minél többet használjuk az agy bizonyos részeit, annál nagyobbra nő, és erősebb lesz” – írja Ping Li professzor, a Journal of Neurolinguistics folyóiratban megjelent cikkében.

Egy kutatás során a tudósok 39 angol anyanyelvű, kínai nyelvet tanuló személyt tanulmányoztak. (Yang et al., 2014). A résztvevők agyát a tanulás megkezdése előtt, és hat hét nyelvtanulás után vizsgálták modern képalkotó módszerekkel. Mérték az anatómiai és a funkcionális változásokat, és ezeket összehasonlították egy nyelvet nem tanuló csoport eredményeivel.

A kutatás megállapította, hogy azoknak az agyában, akik sikeresen elsajátították a tananyagot, fontos működési területeken hatékonyabbá váltak az ideghálózataik, mint a kevésbé sikeres tanulóknak, és a nem-tanulóknak.

Li professzornak egy másik kutatásában azt találták, hogy ezek a változások valamennyi életkori csoportra jellemzők. A gyerekek, a felnőttek, és az idősek agyában is gyors fejlődést lehetett tapasztalni a szürkeállomány sűrűségében (a szürkeállományt a neuronok alkotják), és a fehérállomány (az idegrostok) összeköttetéseiben hat heti nyelvtanulás után.

Li professzor kijelentette: „a legérdekesebb eredmény az, hogy az agy sokkal változékonyabb, mint gondoltuk. Az idősek agyában is megfigyelhettük a változásokat, ami nagyon biztató.”

PsyBlog, 2014. december 3.

Utóirat: Az én fiam most Franciaországban van, ezért elkezdtem franciául tanulni.

Spread the love
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.