Alig akad ember, aki ne élt volna át legalább egyszer életében rémálmot, vagy, ahogy régen mondták, lidércnyomást. Ha csak egyszer-kétszer fordul elő, akkor nem jelent problémát. Ha viszont rendszeresen jelentezik, akkor komoly gondot jelent, hiszen az erős stressz önmagában is rontja az életminőséget, és ártalmas az egészségre, de ha kialvatlanság is társul hozzá, akkor egyenes út a depresszióhoz. Ezt támasztja alá egy finnországi egyetem nagy sokaságon végzett kutatása.

A finnországi Turku egyetemének kognitív idegtudományi központjában vizsgálták a rémálmok fellépésével kapcsolatos tényezőket. A kutatás szerint a népesség 3,9%-a szenved gyakran fellépő rémálmoktól. 13,922 felnőtt kikérdezése alapján vonták le a következtetéseket. (Sandman et al., 2015).

A résztvevők az egészségükkel kapcsolatos kérdőívet töltöttek ki, és megkérdezték őket, hogy a válaszadást megelőző 30 nap során tapasztaltak-e rémálmokat.

Három veszélyeztető tényezőt találtak. Ezek a következők: negatív énkép, álmatlanság, és kimerültség.

A legkiemelkedőbb kapcsolatot a rémálmok és a depresszió között találták. A depresszió egyik jellemzője az alacsony önértékelés.

A megkérdezettek több, mint 45%-a alkalmanként fellépő rossz álmokról számolt be. A rémálmok gyakoribbak voltak a nők (4,8%), mint a férfiak (2,9%) között.

A súlyos depresszióban szenvedők 28%-át kínozzák gyakran rémálmok. Az álmatlanságban szenvedők 17%-át látogatják gyakran ijesztő álmok.

Noha az ilyen típusú kutatások alapján nem lehet közvetlen oksági kapcsolatokat megállapítani, azonban az eredmények így is jelentősek. Lehetséges, hogy a rémálmok a depresszió korai indikátorai lehetnek, és így diagnosztikus értékük lehet- írják a tanulmány szerzői.

Minden rosszban van valami jó: hozzáértő terapeuta segítségével ezek az álmok a traumák feltárásához és megszüntetéséhez, és mélyebb önismerethez vezethetnek.

Forrás: PsyBlog

Spread the love
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.