Valparaíso nem akármilyen hely, régen a Csendes-óceán gyöngyszemének nevezték. Gyönyörű, vadul romantikus kikötőváros, amely még Stinget is dalra ihlette.

Sting: Valparaíso

No de nem Stingről akartam értekezni. Valparaíso varázslata művészek százait, ha nem ezreit vonzza. Festők, zenészek, költők lakják a hegyeit. Valparaísoban nincsen gond a falfirkákkal. A város szerelmeseit tömörítő alapítvány elnöke, egy gringó, USÁ-ból ideszármazott költő javaslatára művészek festették ki a várost. A legmeglepőbb helyeken találunk rejtélyes, vicces, látványos képeket a házfalakra festve. A goromba, primitív, rút firkák eltűntek. Ezt a macskát 2005-ben fényképeztem, a Cerro Alegrén, magyarul Vidám Hegyen.

valparaiso-i falfestmény

Az EFT szerint a lelkünk ugyan a lehetőségek palotája, ámde a falait sok szép és jó mellett rengeteg haszontalan, rút, elszürkült, érthetetlen írás takarja. Nem sokkal azután, hogy megszülettünk, kezdődik ezeknek az irányjelzőknek, minősítéseknek, véleményeknek, parancsoknak a falra festése. A kisgyerek alig tehet néhány lépést, hogy ne figyelmeztetnék, fegyelmeznék, ijesztgetnék. Ő pedig mindent elhisz, magába épít. Ha nem igazán szeretik, akkor az kerül fel a falára, hogy őrá nincs szükség. Ha csak akkor szeretik, ha ő a legjobb tanuló, a falra felkerül, hogy nem elég jó, és nem méltó a szeretetre.

Felnőtt fejjel pedig sokszor hiába igyekszik a legjobbat nyújtani, valami mindig visszarántja. Egy halk, vagy erősebb hang, amely azt mondja: hiába erőlködsz, neked nincs jogod sikeresnek lenni. Vagy ne bántsd meg apát azzal, hogy túlteszel rajta.

Félelem, bizonytalanság, kétségbeesés, állandó rossz hangulat lehet a következménye az efféle “falfirkáknak”. Ha a dolog elfajul, komolyabb betegségekbe torkollhat a folytonos stressz, ilyenkor terápiára lehet szükség. Ha “csak” elégedetlen az ember az életével, akkor beszélünk mentorálásról (vagy coaching-ról, ami olyan ronda szó, hogy helyette használom a mentorálást).

Van, akinek egy láthatatlan papagáj ül állandóan  a vállán, és ismételgeti az értelmetlen utasításokat, minősítéseket, parancsokat. Másoknak csak egy halk hang suttogja valahol a fejében ugyanezeket. És van, aki észre sem veszi, hogy folyamatos önszabotázsra van berendezkedve. Régen úgy mondták: önsorsrontó. Nem muszáj, hogy így legyen.

 

Spread the love
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.