Ha már megmelegedtél az új helyen, eljön az ideje a vendégfogadásnak. Ki mást, mint a szülőket látjuk először vendégül. Még ha tökéletes is volt a kapcsolatunk odahaza, mégis, adódhatnak kellemetlen pillanatok, nehézségek, problémák, amelyeket jobb megelőzni, így a találkozás felhőtlenül boldog és kellemes lesz.

1. Akármilyen kedves vendég, három napig untig elég – szól a régi mondás. Inkább jöjjön gyakrabban, rövidebb időre, mint ritkán, de hosszú időre. Természetesen más eset, ha a nagymama jön vigyázni az unokákra, vagy ha a tengeren túl élsz, és drága a repülőjegy.

2. Ragaszkodj ahhoz, hogy a vendég kössön indulás előtt egészségbiztosítást! Erre a magyar, aki spórolna, és utálja a biztosítókat, legyinteni szokott. Ha másképp nem megy, fizessük ki mi a biztosítást, hogy nyugodtan alhassunk. Egészségügyi probléma esetén kap valamilyen ellátást, vagy hazautazási lehetőséget (ez fix repülőjegy esetén lehet hasznos). Ő kevesebbet szenved így, a te megtakarításod pedig megmarad. Legjobb persze, ha nem lesz szükség rá.

3. Bátorítsd, hogy tanulgassa a nyelvet. Az interneten rengeteg ingyenes lehetőség van alapszintű nyelvtanulásra. Küldj neki linkeket ezekről. Ha legalább néhány szót, kifejezést tud, ki tudja sillabizálni a feliratokat, kevésbé érzi majd elveszettnek magát, ha egyedül megy el a boltba, te pedig nyugodtabb leszel, amikor magára kell hagynod. Tedd világossá a számára, hogy a külföldi léted nem ideiglenes, és ha továbbra is részt akar venni az életedben, akkor érdemes tanulnia a nyelvet.

4. Akár szabadságot veszel ki, akár nem a vendégfogadás idejére, szükséged van olykor az egyedüllétre, vagy a pároddal, családoddal való együttlétre úgy, hogy ő nincs jelen. Ez nem árulás, nem kiközösítés, hanem természetes dolog. Magyarországon, gyerekkorodban sem töltöttétek a nap minden percét együtt.

5. A megérkezés eufóriája után lehet, hogy egyre nehezebb lesz kitölteni az időt. A turistalátványosságok előbb-utóbb elfogynak, és gulyásparti a helybeli magyarokkal csak egyszer adódik. Gondolj ki szokatlan programokat, olyanokat, amelyek mélyebb betekintést engednek az ottani életbe. Menjetek el könyvtárba, nagyobb városok könyvtárában magyar lapok is előfordulnak. A bevásárló központban bámészkodni is jó szórakozás lehet. A gyerek kérjen engedélyt, hogy körbevezethesse a nagyszülőket az iskolában.

6. Ha a vendég önállótlan típus, akkor szeretettel, de határozottan add tudtára, hogy dolgozol, a gyerekek iskolába járnak, és nem tudjátok folyamatosan szórakoztatni. Ha ezt nem érti, és megsértődik, emiatt ne legyen lelkifurdalásod. (Egyáltalán, az életben nagyon ritkán adódik valódi ok a lelkifurdalásra.)

A találkozás biztosan nem olyan lesz, mint amilyennek elképzelted, szeretted volna, de az is biztos, hogy a vendég is, te is, ti is feltöltődtök a szeretettel. És ez a lényeg!

 

Spread the love
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.